Het sociale leenstelsel, en nu?

Na een avond vol spanning zijn de winnaars en verliezers van politiek Nederland bekend. De VVD kwam met 31 zetels nipt als grootste partij uit de bus. Mark Rutte kan voor een regering kiezen uit drie coalities: met CDA en PVV, met CDA en PvdA of in paars-plus met PvdA, D66 en GroenLinks. Het ziet er naar uit dat wanneer de partijen bij hun standpunten blijven, dat het sociale leenstelsel er komt.

CampusTV sprak met de nieuwe voorzitter van de LSVb en hij hoopt op bezinning van de partijen. “Ik ben erg benieuwd naar hoe de partijen zich op gaan stellen. Er is gebleken dat 66% van de mensen die uiteindelijk toch op de PvdA, VVD en PVV hebben gestemd tegen de afschaffing van de basisbeurs zijn.”, aldus Sander Breur. Het feit dat de partijen hun standpunten duidelijk hebben gesteld, wie is voor en wie is tegen de basisbeurs, en dat de verantwoordelijkheid vanaf dat moment dus bij de kiezers zelf ligt ziet Breur niet als een verloren zaak. “Het is onze verantwoordelijkheid om de partijen nu nogmaals duidelijk te maken hoe belangrijk het is om de beurs te behouden.”.

Uit onderzoek van de LSVb is gebleken 42% van alle scholieren en mbo-studenten wel verder wilt, maar niet verder kan studeren nu het sociale leenstelsel er komt. Een groot deel van de huidige lichting studenten zegt dat als zich deze situatie had voorgedaan bij aanvang van hun studie, dat ze waarschijnlijk ook niet waren gestart. Breur hierover: “Het is van groot belang dat de VVD inziet dat het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk blijft en niet alleen voor de rijken.”. Op de vraag welke coalitie de voorzitter zelf het liefst gevormd ziet, zegt hij te hopen op paars-plus.

bron: www.campus.tv