Rutte/Verhagen: Vrijheid en verantwoordelijkheid, maar niet voor studenten

'Vrijheid en verantwoordelijkheid', het coalitieakkoord van Rutte/Verhagen, is pijnlijk voor studenten in Nederland. Hoge ambities van studenten worden de grond in geslagen met het akkoord dat nu voorligt. De Vrijheid voor studenten om te studeren wat zij willen, wordt beperkt en het kabinet neemt niet de Verantwoordelijkheid om studenten volledig op te leiden.

De studiefinanciering wordt beperkt tot de bachelor; een visieloze bezuiniging. De universitaire bachelor is in Nederland geen op zichzelf staande opleiding en geeft over het algemeen zonder master geen toegang tot de arbeidsmarkt. Ook wordt de afbetaaltermijn van de schuld van studenten verhoogd naar 20 jaar, waardoor studenten langer met hun schuld opgezadeld zitten.

Hier bovenop moeten studenten ook nog eens bijna 5000 euro collegegeld gaan betalen en verliezen zij hun OV-jaarkaart als ze meer dan een jaar vertraging hebben. Studenten die hier de dupe van worden zijn over het algemeen de ambitieuze studenten die naar het buitenland gaan, bestuurswerk of een extra studie doen, of de studenten die veel moeten werken naast hun studie, een verkeerde studiekeuze maken of een functiebeperking hebben. Sander Breur (voorzitter Landelijke Studentenvakbond): “dit akkoord stuurt studenten zonder masterdiploma en met enorme studieschuld de arbeidsmarkt op.”

Met dit extra geld van studenten zal er een kleine eerste investering gedaan worden in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Ook zullen de wijzigingen die door de commissie Veerman zijn voorgesteld, worden doorgevoerd. De extra ruimte voor selectie ontneemt studenten de verantwoordelijkheid voor hun eigen studiekeuze.

Bron: Landelijke Studenten Vakbond