Een politiek verslaggever

Er zijn verschillende manieren om politiek verslaggever te worden, maar het belangrijkste is toch wel dat je een passie hebt voor politiek. Er zijn politiek verslaggevers die helemaal geen speciale opleiding hebben gehad, maar met hun journalistieke natuurtalenten in combinatie met hun interesse in politiek toch uitstekende politiek verslaggevers zijn geworden.

Een opleiding volgen

Normaal gesproken is het wel verstandig om een opleiding voor journalistiek te doen of een andere opleiding te volgen die jou bepaalde journalistieke vaardigheden en kennis geeft. Realiseer je wel dat je als nieuws- of politiek verslaggever eigenlijk altijd aan staat. Je moet namelijk altijd bovenop het nieuws zitten, ook in het weekend of in de avond. Soms moeten hier telefoontjes voor worden gepleegd en bepaalde actualiteitenprogramma’s gevolgd worden. Tenslotte moet je als verslaggever het allerlaatste nieuws nauwgezet volgen om je werk goed uit te kunnen voeren.

Een afwisselend beroep

Natuurlijk is het werk heel afwisselend, iedere dag kan er weer wat anders gebeuren. De meeste politiek verslaggevers verzamelen zelf hun materiaal en monteren hier ook zelf items mee, bijvoorbeeld voor de televisie, de radio, voor het internet of de krant. Het leuke daarvan is dat je werkzaamheden ook heel afwisselend zijn. Soms ben je rustig aan het monteren of jezelf ergens inhoudelijk in aan het verdiepen, maar het kan ook zo zijn dat er heel veel nieuws is en dat je overal achteraan moet rennen. Als iets voor een bepaalde tijd af moet zijn kan dat zorgen voor behoorlijk wat werkdruk, maar daartegenover staat dat het een enorme kick geeft wanneer je de gestelde deadline weet te halen. Het is minder leuk wanneer je bijna klaar bent met monteren en er iets gebeurt wat een hele andere kijk op de zaken geeft. Dan moet er snel gehandeld worden om dit alsnog aan te passen. Flexibiliteit, stressbestendigheid en snel kunnen schakelen zijn dus erg belangrijke vaardigheden.

De verkiezingen

De verkiezingen zijn natuurlijk altijd hoogtijdagen voor een politiek journalist. Het kunnen bovendien ook hele onvoorspelbare dagen zijn. Ook als een kabinet valt of als er een politieke rel is ontstaan is er werk aan de winkel voor een politiek journalist. Het is daarnaast belangrijk dat een politiek verslaggever niet alleen laat zien wat de politici willen dat de kijkers zien, maar dat het publiek juist subjectieve informatie krijgt.

De juiste tentakels hebben

Er zijn een aantal onmisbare eigenschappen die een politiek journalist moet bezitten. Zo moet hij of zij een hoge mate van mensenkennis hebben en het vermogen bezitten zich gemakkelijk aan te passen aan de gesprekspartner. Een heel timide en gesloten persoon benader je doorgaans niet op dezelfde wijze als een assertief persoon die erom bekend staat hoog van de toren te blazen. Het is ook belangrijk dat de journalist de politici als normale mensen blijft zien, ook al gaat het om een politicus van een hoog niveau. Heel erg tegen iemand opkijken kan namelijk de objectiviteit belemmeren en het is de taak van de journalist om een objectief beeld te schetsen.