Taartgooien: een politiek actiemiddel

Het werkwoord “taarten” betekent: het gooien van een taart naar iets of iemand. De meest voorkomende vorm van taarten is het gooien of drukken van een slagroomtaart in iemands gezicht. Veel mensen kennen dit fenomeen uit de film- en amusementsindustrie, maar wist je dat taarten ook een politiek actiemiddel is dat redelijk populair is?

Buiten de film- en amusementsindustrie wordt een taart gooien naar of in het gezicht drukken van een specifiek persoon als een manier gezien om de onvrede over die persoon op een fysieke manier uit te drukken. Er wordt als het ware geweldloos geprotesteerd en je zou de vertoning kunnen beschouwen als een kluchtige variatie op moddergooien. In de encyclopedie wordt moddergooien omschreven als “iemand door het slijk halen”, wat zoveel betekent als “het aantasten van iemands eer” of “het vertellen van lelijke dingen over iemand”. Zou jij ook wel eens iemand willen “taarten”? Ga dan naar https://www.jeeigentaart.nl/, bestel een taart met heel veel slagroom en gooien maar!

In de afgelopen decennia zijn er diverse bekende politici en zakenmensen “getaart”, waaronder Frits Bolkenstein en Bill Gates in 1998, Gerrit zalm in 1999 en Pim Fortuyn in 2002. Laatstgenoemde kreeg op 14 maart 2002 zelfs meerdere taarten in zijn gezicht gedrukt door diverse activisten. Terwijl ze dit deden scandeerden zij: “Geef racisme geen stem!” en “Op naar de NUL zetels!” Dit alles gebeurde tijdens de presentatie van zijn verkiezingsprogramma en zijn boek “De puinhopen van acht jaar Paars”.

Inmiddels zijn dergelijke taartacties in Nederland een strafbaar feit geworden en wordt het gezien als openlijke geweldpleging in plaats van als een ludiek middel om de onvrede over iemand te uiten. Bovendien is het tegenwoordig steeds lastiger geworden om politici en bekende zakenmensen daadwerkelijk te taarten, wat komt door de flink aangescherpte beveiliging rondom dergelijke prominenten. Dit alles is een gevolg van de spraakmakende en koelbloedige moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002, welke destijds plaatsvond op het Media Park in Hilversum. Taartgooien wordt sindsdien gezien als een doelgerichte en persoonlijke bedreiging.

De Belgische Noël Godin heeft de twijfelachtige eer zich de “Godfather van het taarten” te kunnen noemen. Hij richtte in 1969 namelijk een actiegroep op welke verantwoordelijk is geweest voor diverse taartaanslagen, waaronder die op de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, de zakenman Bill Gates en maar liefst zes maal op de Franse filosoof en journalist Bernard-Henri Lévy. Daarnaast bestaat de actiegroep TAART, waarvan de naam een afkorting is van “Tegen Autoritaire Anti-Revolutionaire Types”. Deze taartgooi-groep heeft de verantwoordelijkheid voor diverse taartgooi-acties opgeëist, waaronder die op oud minister Gerrit Zalm.