Factchecken is en blijft een belangrijk onderdeel

De onderwerpen die je als politiek verslaggever behandelt kunnen verschillend zijn, maar over het algemeen hebben ze wel een politieke inslag. Het kan ook zijn dat er in de politiek iets speelt, bijvoorbeeld beslissingen over gasboringen, en dat je als journalist besluit om deze maatschappelijke kwestie verder uit te diepen. Meestal wordt er met de redactie overlegd wat belangrijk is en wat niet.

Belangrijker dan ooit

Feiten verifiëren blijft natuurlijk altijd belangrijk, zeker gezien dit de laatste tijd veel kritiek te verduren heeft gehad. Zeker in een tijd waar via de social media kanalen heel gemakkelijk allerlei broodje aap verhalen en onzin kan worden verspreidt, is factchecken nóg belangrijker geworden. Tegelijkertijd wordt het factchecken ook steeds lastiger, waardoor journalisten en onderzoekers aan nieuwe manieren zijn gaan werken om feiten beter te kunnen checken.

Een bepaalde richting op sturen

Daarbij wordt er tegenwoordig regelmatig met een beschuldigende vinger richting journalisten gewezen, bijvoorbeeld vanwege vermeende partijdigheid of het hebben van een gekleurde mening. Terwijl de journalist hard roept dat zijn of haar items betrouwbaar zijn, gaat een steeds grotere groep mensen hieraan twijfelen. Dit heeft ook te maken met het feit dat de overheid, de politiek, het bedrijfsleven, de NGO’s en andere bronnen hun pr professionaliseerden. Deze specialisten verstaan de kunst om de journalistiek in een bepaalde richting te sturen. Ook zijn er door de sociale media een enorm aantal informatiebronnen bijgekomen, maar is het soms lastig om te zien of het om een nepaccount of een betrouwbare bron gaat.

Brekend nieuws gaat snel

Door sociale media zoals Twitter gaat het nieuws tegenwoordig enorm snel. Tijdens belangrijke gebeurtenissen stroomt er een flinke hoeveelheid informatie binnen van mensen die ter plekke zijn. Het risico bestaat dan dat wanneer je dit klakkeloos overneemt je met fake-nieuws naar buiten komt. Hoe check je snel zulke informatie of brekend nieuws? Of laat je het aan je voorbijgaan, met de kans dat iemand anders met de primeur wegloopt?

Een aparte discipline

Factchecking is inmiddels zo’n beetje een apart vakgebied geworden, terwijl het vroeger gewoon één van de standaard taken van een journalist was. Zeker ook in verkiezingstijd speelt het factchecken een belangrijk rol. De digitalisering biedt gelukkig ook nieuwe kansen voor de checkende journalist. Er bestaat tegenwoordig ‘live factchecking’ en dat zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Er zijn zelfs speciale websites die zich geheel wijden aan het verifiëren van nieuws en sommige reguliere media hebben speciale factchecking rubrieken. Met een goede factchecking kan de kwaliteitsmedia zich onderscheiden.